Friday, June 3, 2011

Seadanya...

                                                 

Jiwa kacau?? nak ubat? perlukan motivasi??? haha meh2. err baru mule entri da merepek.. grrr

Haaa rasa macam takde tujuan nak menaip entri kali ni. Apa yang buatkan aku nak menaip pun tak tau. Cuma sekadar luahan hati. hehe. Tamao skema2.... macam entri2 before ni tak skema je. hihi
Aku sebenarnya nak meneroka asbab2 aku mula2 berkecimpung dalam dunia blog ni.Aku nak betulkan balik niat buat blog ni. Rasenya start 2009, masa tu umur bape ek? 18 tahun. waa budak baru abis skolah katekan... :D hmmm masa tu saya budak baru belajar dan sekarang pongg dan sampai bila-bila saya adalah budak baru belajar. :D Mula-mula aku buat blog sekadar sorok2.. saja nak cuba try test bakat yang tak ada. hoho. Tapi da lama-lama aku mula terfikir adalah lagi baik kalau aku dapat membuat sesuatu yang dapat memberi manfaat pada org lain juge. Menulis sesuatu yang bermanfaat insyaAllah akan memberikan kita pulangan yg baik. Setelah aku melalui proses2 tarbiyah masa kat matrik dan kini di Universiti, alhamdulillah aku makin mengerti tujuan hidup, satu .. mencari keredhaan Allah. Rindu kat naqibah2 aku, kak jah..kak shu..kak aishah.. Rindu pada pesanan2 mereka yang selalu menguatkan diri ini. Rindu juga kat sahabat2 halaqah kmpkians. Bersama mereka la aku mula merasa persahabatan kerana Ilahi. Aku merasa apa itu ukhwah.. aku mula belajar makan bersama dalam satu talam, suap menyuap makanan antara satu sama lain.  waaa manisnya ya Allah untuk dikenang. :)  (mood l Thank You Allah)

pic kami yang paling sweet for me :)
usrah UmP

ok ok.. balik kat topik asai.. waaa selalu sye melalut terlalut jauh2 ni :D bese la name pong luahan rasa
Kadang-kadang menulis blog ni, aku takut untuk update apa2 entry sebab bila kita mengatakan sesuatu haruslah kita mengerjakannya. Ya Allah bantulah aku dalam perubahan ini. Kerana itu aku nak tegaskan di cni janganlah isi kandungan blog mencerminkan si penulis sebab blog hanya lah alam maya, realiti dan alam maya adalah lain. Bukan lah berpura-pura. Setiap hari aku cuba memperbaiki diri, mencari diri sendiri, menambah ilmu, menambahkan ape yg kurang sebab terlalu banyak kekurangan kita sebagai manusia bila difikirkan balik. Ada masa aku
jatuh, tapi aku cuba bangun. Adakala iman aku lemah bila persekitaran tak membantu, aku cuba kuatkan diri. (dari tadi ulang-ulang selawat pelindung diri  n selawat murah rezki ni.. bess la pulak.. tenang.. i loikeee )

Bila dah berdiri dalam satu jemaah ni, aku sedar aku kena kuat. Aku kena bersedia mental dan fizikal jika kemungkinan aku diberi tanggungjawab tu nanti.
"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. " (Al 'Ankabuut ; 2-3)
Setakat ni aku rasa belum lagi layak terima ujian itu. Base on level iman aku yang masih low ni mungkin ujian2  yang kecil tu pun aku masik lagi payah nak lawan. Tapi aku cuba jage mutabaah aku sebaik mungkin, cube istiqamah amalan2 yang biasa buat, cuba dan terus cuba . tamao macam cuti2 lepas.. haru biru . no no no. cuti lame ni masih cuba planning utk isi dgn pkare bermanfaat sebaik mungkin. moge ade ruang utk aku dptkan sesuatu yg bermanfaat..insyaAllah... akan cube dan terus mencuba...
Be an active muslimah derr :) 

YUP (da lewat ni..cok nak baliks kg... laen macang je cemangat mlm ni. huhuhu.)
(kk.. mood muhasabah diri ) wassalam. doakan yang terbaik untuk ana ya.. syukran jazilan sahabat-sahabatku <3


3 comments:

ibnumuaz said...

semoga istiqomah.. pendapat sy, blog satu medium untuk kita berkongsi maklumat.

benar sekali. blog bukanlah mencerminkan penulis. tetapi setiap baris kata kita.tutur kata kita di dalam blog menggambarkan peribadi kita.

bukanlah bermaksud kita tulis dalam ni , then kita tak lakukan itu bermaksud hipokrit.

saya pernah berbincang dgn seorang ustaz mengenai ini.
dari satu aspek, mmg boleh dikatakan hipokrit.

macam dalam surah as-saff ayat 2 dan 3

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!
Amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya."

tetapi jika lihat aspek secara positif, kalau kita tulis sesuatu, ia akan membantu kita bertanya diri sendiri.

"aku tulis macam2 dlm blog, tapi diri aku tak ikut apa yang tulis?"

jadi, ia membantu kita untuk muhasabah sentiasa diri sendiri.

wallahualam. hanya berkongsi pendapat.

Daud said...

Assalamualaikum...selamat berkarya...

nor amira said...

waalaikumussalam warahmatullah..
syukron jazilan :)

Lain-lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...