Sunday, March 6, 2011

Interfaith Dialogue 3

Assalamualaikum..

4hb Mac 2011 , Jumaat lepas.. ada program Interfaith Dialogue 3 kat IIUM, Gombak. Alhamdulillah aku berpeluang menambahkan ilmu dalam program perdebatan ni. :)
Interfaith Dialogue 3 ni adalah program yang bertajuk common misconceptions in my religion yang dijalankan diwakili oleh empat pendebat hebat yg mewakili empat agama yang berlainan iaitu, Islam, Kristian, Buddha dan Hindu.

Representative for ISLAM: Mr Shah Kirit Kakulal Govindji
Representative for Buddhism: Dr Phang Cheng Kar
Representative for Christianity: Mr Chew Phye Keat
Representative for Hinduism: Mr Ragunathan a/l Parasubramaniam

Program ni bertujuan untuk membetulkan kesalahfahaman masyarakat yang sering berlaku terhadap agama.


Sangat menarik perjalanan program ni sebab masing2 mempunyai kebolehan masing2 dalam berdebat dan mempertahankan hujah masing2. Program ni dimulakan dengan sesi 20 minit untuk setiap representative menyampaikan maklumat tentang agama masing2 tanpa menyentuh isu sensitiviti agama lain. Sesi kedua adalah sesi soal jawab.Sesi ni yang paling menyegarkan mata sbb ramai sangat yg respond memberi pertanyaan sampaikan pengacara tu terpaksa meminta penonton2 ni berhenti tanye. 

Sepanjang sesi perbandingan agama ni berlangsung, mr shah, representative utk Islam menjadi perhatian penonton kerana hujahnya yang cukup bernas menggunakan dalil2 al-quran setiap kali dilontarkan pertanyaan. MasyaAllah.. Maha Besar Allah. Pendebat2 agama lain tenggelam dalam kehebatan hujah yang dilontarkan oleh Mr Shah bila sebahagian penonton memilih beliau untuk ditanyakan soalan.
Mr Shah ni adalah seorang mualaf untuk pengetahuan sahabat2. Mungkin di situlah kelebihannya. Subhanallah.. Boleh nampak perbezaannya.. keyakinan beliau dalam berhujah berbanding pembahas2 non muslim yang lain bila ade sorang penonton yang tujukan soalan pada pembahas Cristian, Mr Chew Phye Keat yg lebih kurang macam ni " dalam agama kristian, holy water tu yg diketahui adalah untuk menghapuskan dosa. Jadi saya ingin tahu apakah kandungan holy water tersebut" dan pembahas kristian itu berkata " saya tak tahu". Sedangkan soalan yang biasa macam tu tidak mampu dijawab oleh seorang pembahas Christian tu..Sangat ketara sekali.

Itulah kekuatan Islam. Hanya bersandarkan pada Dia yang Maha Esa. Dan cukuplah berpegang dengan kalimah-kalimah suci al-quran dan hadis sebagai hujah.


  
pemandangan2 yg sempat di snap di uia gombak

p/s: seronok lihat situasi sekeliling di uia. Suasana yang Islamik dan mendamaikan. ^^.
                                                                                                    
                                                                                                                by:
                                                                                                          Nor Amira


7 comments:

hanizah nor said...

waah..best3..pernah dgr ceramah brother shah masa sekolah dulu..memang best!!...dia bandingkan Quran dgn bibble..masyaAllah!!!....

nor amira said...

ha a. bes kan dgr ceramah dari brothe shah tu. sbb dye kan mualaf, so kelebihan dye dpt bandingkan agama lain dgn kehebatan agama Islam dengan cukup baik ^^.

محمد حذوان بن حميدان said...

program yg sgt bagus,tahniah dpt ikutinya~ (^_^)

nor amira said...

syukur alhamdulillah ^^.

Anonymous said...

Kursus "Friendly Comparative Religion (FCR)"

anjuran

Islamic Information & Services Foundation (IIS)

Terbuka untuk peserta MUSLIM sahaja!


Tarikh: 19 & 20 Mac 2011 (Sabtu & Ahad)
Tempat : IIS, Tingkat 5 (atas SABA Media) Taman Setiawangsa, K. Lumpur
Yuran : RM120 (RM100 untuk pelajar)

Penceramah / Speaker:

Bro Shah Kirit bin Kakulal Govindji
Bro Engku Ahmad Fauzi bin Engku Mohsein

Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran, sila hubungi: -

Bro Mas-Yuri Mahyiddin, 013-6159030, znflhev@...
Sis Mariam Mohamed Kasim, 016-2381104, markasim04@...



Sabtu (19 Mac 2011)

08.30am - 09.00am Pendaftaran
09.00am - 09.15am Pengenalan
09.15am - 10.30am Kewajipan Berdakwah
10.30am - 10.50am Rehat
10.50am - 11.50am Sejarah Kristian
11.50am - 01.00pm Asas Kepercayaan Kristian
01.00pm - 02.30pm Rehat & Solat
02.30pm - 03.30pm Kepercayaan Orang Cina
03.30pm - 04.30pm Hinduism
04.30pm - 05.30pm Bengkel Bible



Ahad (20 Mac 2011)
08.30am - 09.00am Imbasan Semula
09.00am - 10.40am Salah Faham Terhadap Islam
10.40am - 11.00am Rehat
11.00am - 12.10pm Memahami Mualaf
12.10pm - 01.10pm Pengalaman Bersama Paderi & Gereja
01.10pm - 02.30pm Rehat & Solat
02.30pm - 03.30pm Quran & Sains Moden
03.30pm - 05.00pm Soal Jawab
05.00pm - 05.15pm Program Susulan
05.15pm - 05.30pm Penutup

Arimi/KimiWarrior said...

wow kt uia gombak! miss laaa :(

na said...

I missed this programme too. Sayang sebab tak tahu. :((

Lain-lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...