Saturday, April 24, 2010

Jaga 7 Sunnah Rasulullah

copy dari http://ummuaisyah-azharsofi.blogspot.com/


Pertama: Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.


Kedua: Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, perkara pertama yang dibaca ialah Al-Qur'an.Pastinya hidup pada hari itu penuh keberkatan dan rahmat Allah s.w.t.

Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kakimu ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan rumah Allah.

Keempat: Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: Banyakkan bersedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: Jaga wudhu' terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu'. Kata khalifah Ali bin Abi Thalib, "Orang yang selalu berwudhu' dia akan merasakan dirinya sentiasa bersolat walaupun dia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat.Moga segala dosa-dosa kita diampunkan Allah dan mati kita kelak di dalam keadaan beriman.

Wahai diriku juga anak-anakku...Marilah kita sama-sama cuba amalkan sunnah nabi ini.Mudah-mudahan kelak kita tergolong dalam golongan yang dikasihi dan diredhai Allah s.w.t.Amin...

No comments:

Lain-lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...